Boergetter.se

Close Icon
   
Contact Info     Kontakta oss via mail
?>

Producera killingar

Här är de viktigaste faktorerna för att öka framgångsrika flerbarnsfödslar

Flushing” kan vara en viktig faktor för att få flerbarns födslar beroende på hur bra hull getterna har. Är getterna i extremt gott hull har Flushing ingen effekt.  Å andra sidan om getter befinner dig i relativt dåligt skick på grund av hög mask börd, sen killa med tvillingar eller trillingar, kommer de att reagera positivt på ”Flushing” genom att förbättra sin kondition.

(Flushing är en metod var man, ca 4 veckor innan avelssäsongen, sätta getterna på en betesmark av god kvalitet (eller ger kvalitets foder) då får de extra energi, ökar vikten vilket gör att ägglossningshastigheten går upp. Fortsätt att göra så under avelssäsongen och i cirka 40 dagar efter utgången av denna, efter att ha tagit från bocken, så att embryona implantera sig väl i livmodern).Del getterna i grupper på 20-30, vilket är hur många getter en bock kan hantera. Bocken sättas på andra sidan av et bra kvalitets staket 7-10 dagar innan du släpper bocken till getternas område. Det är inte ovanligt att den första brunst är ”tyst” (dvs. utan ägglossning), och en get kan gå i en andra brunst igen kort därefter som är fertil.

För att motverka att få killingar på natten, ge getterna hö på kvällen.

Strax innan geten killar är det bra om du kan sätta geten i en liten inhägnad i området för att   killa och för att få tid att binda band med sina killingar/killing i luna och ro från flocken.

Räkna i förväg när du vill de skal killa, och mata därefter. Denna näring kommer att öka ägglossning takt, och flushed getter föder oftast tvillingar, ibland singlar eller trillingar, och mycket sällan, fyrlingar.

Getter är mest lämpade för att ta hand om 1 eller 2 killingar. Mer än så kan tömma henne för energi, vilket gör det svårt för geten att ge tillräckligt med näring till hennes killingar, och det försämrade även hennes egen kropp.

Förhindra att geten får missfall

Missfall är ibland bara naturliga embryo död tidigt i graviditet, och det finns inget man kan göra åt det. Ibland kan missfall uppstå på grund av att getter stångas varandra i magen. Och där finns också vissa sjukdomar som kan framkalla abort. Djurhantering i slutet av graviditeten kan också orsaka problem. Getter är mycket känsliga djur. Så om du behöver avmaska ​​dem eller samla ihop dem, vara noga med att inte stressa dem.

Se till att getterna har tillgång till foder av hög kvalitet och har gott om det. Om du plötsligt får slut på kvalitetsfoder, då börjar kroppen bryta ner fett. Om för mycket fett bryts ned, byggas Ketonkroppar upp och kan orsaka svandeskapsförgiftning (Om detta händer, får du ge geten en sockerupplösning flera gånger om dagen.)

Behandlingar för geten och killingar efter födseln.

Det är oerhört viktigt att hålla ett vakande öga på geten och killingen, i synnerhet under de första dagarna. Geten kommer att behöva mycket kvalitetsfoder och vatten. Rengöra killingens näsgångar, sätta jod på navelsträngen (om inte den torkar), och se till att de diar: ju tidigare desto bättre. Detta är det bästa du kan göra för dina killinger.

För de svaga som inte verkar hitta spenarna, försöka hjälpa dem. Under de första 12 till 24 timmarna efter födseln, bör de äta omkring 10 % av deras vikt i råmjölk. Deras magar kommer att kännas stram som en ballong (inte platt). Råmjölken ger antikroppar som hjälpar dem att utveckla deras immunförsvar. För getter som producerar en hel del råmjölk, mjölka ut och frysa ner i is fack för senare användning. Om de fortfarande kämpar för att äta, även med hjälp, mjölk getens mjölk i nabbflaskor och ge den till killingen.

Det är inte känt varför, men ibland kommer geten inte att acceptera hennes killing. Killingen kan då uppflaskas på råmjölk fryst ner från andra getter. Ibland tar getter dem till sig. För att uppmuntra detta, hitta en get som precis har killad och endas har fått en killing och täcka den avvisade killing med denna getens efterbörd. Då kommer geten med all sannolikhet att acceptera den.

Efter killingarna är föda, dela upp din besättning efter näringsbehov och anpassa det efter
vad din gård själva kan producera för att minska foderkostnaderna. Sätt ettåringar, avvande killingar och ammande getter på foder av hög kvalitet, och sätta andra vuxna getter på växtbete. Det kommer inte att skada dem, och de kan inte stjäla den goda maten som behövs av de svagaste.

Avvänjning av killinger

Boer getkillingar når puberteten vid 6 månaders ålder. Bockkillingar kan nå puberteten så tidigt som 3 till 4 månaders ålder. Därför är det bra om man flyttar Bockkillingarn när dem är 3 månader. Getkillingar som behövs för utbyte av avelsgetter ska få beta med sina mödrar under så mycket av mjölkningsperioden som möjligt och inte avvandas för tidigt. Efter avvänjning bör dessa getkillingar separeras från huvud besättningen och få tillgång till högkvalitativa foder och få bra näring genom de första 1-2 år. Lämnas de med huvud besättningen kommer det att leda till undernärda getter, dessa djur kommer aldrig att nå sin produktionspotential. En årlig leverans av ersättningsdjur som är friska, bra i storlek, och fri från inre och yttre parasiter, är avgörande för framgång för varje kött get företag.

Kastration av Bockkillingar:

Kastrera inte bockar tidigare än ved 3 månader. Om man kastrera bockar för tidigt kan det orsaka problem. När man kastrera unga bockkillingar tar man bort de hormoner som behövs för korrekt utveckling av urinvägarna (tillväxten av urinröret slutar) då får man en stor get som försöker fungera genom en litet urinröret. Risken blir stor för att bocken ska få njursten som vill blockera urinflödet. Man behöver inte att kasterera sina bockkillingar om man väljer att slakta dem innan de blir könsmogna (3-6 månader). Då har dem ändå nått den önskade slaktvägt på ca 35 kg.