Boergetter.se

Close Icon
   
Contact Info     Kontakta oss via mail
?>

Bocken  arrow

Att välja en bra avels bock
Den mest kritiska delen av en kött getdrift är valet av en avels bock. En bock av hög kvalitet producerar avkom av hög kvalitet, även parad med en genomsnittlig get. Boer getter tendera att öka vikten i ungefär samma takt som bocken. Så en bock från en snabbt växande blodlinje vill ha ett mycket högre värde, då avkomman från denna kan förväntas att växa lika snabbt.  Killinger från en dokumenteret snabbt växande blodlinje kan väga 36 kg när dem är 90 dagar. Medan killinger från en dåligt växande bock endast vägar runt 15 kg när dem är 90 dagar.

En god fysisk undersökning är ett bra sätt att säkra sig att bocken kommer att kunna prestera väl under parningssäsongen. Sunda fötter och ben är kritiska, eftersom han kommer att vara mycket upptagen med att besöka alla getterna för att kontrollerar om de är i brunst, och para sig. Om han är öm från Artrit (ledinflammation), Fot röta, Klövspaltsinflammation, eller något annat, kommer han inte att vilja gå runt och para sig. Kroppstillstånd är också viktigt. En fet bock kan ha för mycket fett i pungen, som kan isolera testiklarna och orsakar skadade spermier pga. värme. Han kan också vara ur form och inte tillräckligt vältränad för att få jobbet gjort.

Å andra sidan kommer ett alltför tunn djur inte heller att ha den energi som behövs för att kunna para sig genom hela säsongen. Välj ett muskulöst djur med stadiga fötter och ben, och bra exteriör (hur han är satt samman, skelettet och muskulärt).

För sin storlek, är getbockar en av de mest välutrustade djur, i form av testikelar/pungens storlek. Pungens storlek/omkrets är viktigt. Ju större ”Paket”, des mer fertila. Pungens storlek ökar med åldern, mer mogna bockar kommer att ha större testiklar och vara mer fertila. Testiklar bör vara av samma storlek, fast men inte hårt, inte vara knölad eller svullnader, och om han är van med att någon undersöker honom bör han inte reagera om man försiktigt klämmer (det bör inte framkalla ett smärtsvar). Huden på pungen ska vara torr och ren, inte knaprig, och det ska inte finnas en ”split” eller uppdelning mellan testiklarna (det kallas ” split pung ” och är inte en önskvärd egenskap ved en bra avelsbock).

Avels registrering är ett bra sätt att veta produktiviteten av en bock. Information om dennas födelsevikt, avvänjning vikt, samt information om hans avkomma (antal avkom han är pappa till, deras födelses och avvänjnings vikter, etc.) är ett bra mått på hans produktivitet.
Information om bockens mamma är också ett bra mått på hans potential, om hon är en bra producent av kvalitet killinger, då kommer han förmodligen avla goda barn också.