Boergetter.se

Close Icon
   
Contact Info     Kontakta oss via mail
?>

Fotröta  arrow

Fotröta

Fotröta är en smittsam bakterieinfektion i klövspalt och klövhorn. Äldre djur är mer mottagliga för Fotröta och Klövspaltsinflammation. Den viktigaste källan till denna infektion är andra smittade djur. Även om organismen endast kan överleva i miljön under några veckor, kan den överleva i fötterna av infekterade djur för alltid. Infektioner uppträder vanligtvis när getterna inte fått ordentlig fotvård/klippning, vilket leder till igenvuxna hovar, och när marken eller leva förhållande är blöt, lerig, smutsig, eller förorenat med avföring.

Fot röta är oerhört smärtsamt, och djur haltar eller ligga ner en hel del (eller de kanske står på knä, och ser ut som de är i bön). När foten undersöks, känner du en illaluktande lukt från foten. Infekterade delar av hoven kommer att vara mjuk, ruttna, och svart, blodig eller slammiga. Om du upptäcker att en av dina getter har Fot röta och du gärna vill behålla geten i stället för att slakt den, då måste du vara aggressiv i din behandling och du måste trimma bort allt de drabbade vävnad tills frisk vävnad uppnåtts. Att trimma bort allt det ruttna fot vävnad kan betyda en hel del blödningar och borttagande av stora delar av foten. Sen behöver geten att stå i en zink sulfid bad under minst 20 minuter, en till två gånger per dag, vilket kommer att döda bakterieren och hjälper fötterna torra och hårdnar. Antibiotikabehandling har liten effekt på Fot röta, det viktigaste är att eliminera eventuella ”fickor” som håller smuts.

Friska djur bör separeras från drabbade djur, eftersom bakterierna kommer att förorena hela hagen eller ladan, och andra djur kan bli smittad, vilket leder till ytterligare spridning. Helst bör du kunna sätta de friska getter i en ”ren” hage. Bakterierna kan hänga runt i veckor, speciellt i vått väder. Djur ska kontrolleras ofta och djur som utvecklar hälta bör omedelbart flyttas och sättas tillsammans med de drabbade djuren.

När en besättning har Fot röta, är det mycket svårt att eliminera, även med intensiv vård. Det vanligaste sättet en besättning får Fot röta är vid införing av ett smittat djur till besättningen, varför isolering av nyanlända och noggrann undersökning innan du placerar dem med resten av besättningen är så viktigt.

 

Klövspaltsinflammation

Klövspaltsinflammation är inte ett lika stort problem som Fot röta, men kan ändå orsaka betydande halthet. Skillnaden mellan Fot röta och Klövspaltsinflammation är att Klövspaltsinflammationen är en infektion i huden mellan tårna, inte en infektion i själva hovväggen. Klövspaltsinflammation kan också lukta fruktansvärt. Huden mellan tårna kommer att vara svullna, mjuk, spruckna, och kan ha en krämfärgad pus-liknande substans. Klövspaltsinflammation förekommer också oftast när klövarna är överväxt och leva villkorna är blöta.

Klövspaltsinflammation kan botas genom att göra följande:

  • Rengöring av huden mellan tårna med gasbinda indränkt i Betadine, klorhexidin, eller zinksulfat.
  • Att ge geten ett fotbad.
  • Bättre villkor förhållanden och ge rutinmässig fotvård. Vissa djur verkar vara benägna att få Klövspaltsinflammation (dessa getter har oftast dålig fot konformation).
  • Att ge rätt fotvård när du ser ett problem, och alltid upprätthålla rena levnadsvillkor, är de bästa sätten att undvika både Fot röta och Klövspaltsinflammation.

Om fötterna trimmas regelbundet och förvaras torrt, undvikas sprickbildning, avskalning, och vikning av hovväggen, och sträckning av huden som leder till problem. Vissa getter har bara ”dåliga fötter” och är mer benägna att utveckla fotproblem. Dessa djur bör inte avlas på.

Även om parasiter och klövspaltsinflammation/Fot röta är de två viktigaste hälsoproblem som Boerna får, måste du vara medveten om andra förhållanden som din besättning kanske möter. Det är billigare att förebygga än att hälbrede.