Boergetter.se

Close Icon
   
Contact Info     Kontakta oss via mail
?>

Parasiter  arrow

Parasiter

Boer getter är mer känsliga för parasitangrepp än andra raser av kött getter. Det för att de ursprungligen kommer från ett varmt torrt klimat där dessa parasiter inte överlever så väl. Därför har Boerna ingen bra immunitet mot parasiterna. Det finns två stora parasiter som kan orsaka döden för getter: Haemonchus contortus, blodsugande löpmagen mask som orsakar anemi och Coccidia, som lever i tarmväggen, kläcks ut, och orsaken förstörelse av slemhinnan i tarmen, diarré, och möjlig död om inte de behandlas på lämpligt sätt. Det finns många andra typer av maskar som kan bebo Boer mag-tarmkanalen, lungor, lever, etc., men dessa är de två alvarligaste och som är den vanligaste dödsorsak.

Avmaskningsmedel: Använd rätt dos Avmaskningsmedel. Använd inte dosen för får. Getters leverfunktion är snabbare än fårs och behöver därför en större dos, vanligen 1,5 gånger den dos som ges till får. Genom underdosering, ger du inte tillräckligt med medicin för att döda alla maskarna, så de starka överlever och motstånd utvecklas. Se till att du använder get-godkända läkemedel, och get dos. Även om killingarna ammas ska dem också avmaskas. Bedöm hur effektivt din avmaskning är. Antalet ägg per gram avföring bör minska en hel del efter avmaskning. Om inte, innebär det att Avmaskningsmedel inte fungerar och du bör använda en annan typ och omvärdera dess effektivitet.

Betesmark rotation: Det tar för många parasiter 21 dagar att utveckla sig från ägg till vuxen. Detta innebär att om dina getter flyttar till ett nytt bete varje månad, då kommer de inte att kunna plocka upp så många ägg eller larver eftersom maskarna inte har haft tid att utvecklas till vuxna och producera ägg som fälls in i hagen i gödseln.

Annat du kan göra: Håll foder och vattnings områden rena och torra. Fodring med hö och halm hjälper också, eftersom äggen och larverna inte överlever torkningsprocessen så gott som vått gräs. Men se till att höet förblir rent och tort, förorenat hö är lika illa som bajsat – på gräset. Förhöjda foder -och vattenområdet är bra, men då getter älskar att klättra får man se till att utforma ett system som håller getterna ur av mataren och att mätaren inte är byggda på ett sådant sätt att de kan få fötter, huvud, horn, etc. fastnat, Se till att din besättning har tillräckligt med betesmark. Om getter är trångt, är de mer benägna att överbetar betesmarken och plockar då upp fler parasiter. Detta är dåligt för getterna och dåligt för betesmarken.

De två klasser av getter som är mest mottagliga för Haemonchus infektion är unga killinger (några veckor till några månader gamla) och getter som nyligen har fått killingar. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt beteendet och utseende av dessa två klasser av djur. Slemhinnor bör kontrolleras varannan till tredje vecka för tecken på blekhet, och avmaskning bör ske efter behov. Getter med Haemonchus infektion behöver inte utveckla diarré, så om en get inte har diarré betyder det inte att den inte har en farlig parasit börd! Andra tecken än bleckhed av slemhinnor är: Brist på energi, depression, dålig/grov päls och inte vill amma.

Unga getter (några veckor till några månader) är de mest mottagliga till Coccidia infektion. Tecken på Coccidia infektion är: Diarré, svaghet, trötthet, inta vill dia och ligga ner mycket.

Ett träckprov kan bekräfta Coccidia infektion. Avmaskning bör upprepas efter tre veckor.