Boergetter.se

Close Icon
   
Contact Info     Kontakta oss via mail
?>

Hälsa  arrow

Boer getters hälsa

Boer getter har en hög motståndskraft mot sjukdomar, men även om Boer getter oftast är tuffa och stadiga, finns där några hälsoproblem som kan innebära en katastrof för din besättning och ditt företag – om du inte känner igen dem och hanterar dem på rätt sätt. De flesta av dessa problem orsakas dock av felfodring och dåligt miljö. De kan alltså undvikas genom konsekvent möta getternas behov.

Om du har dräktiga getter som ska killa inom två månader, kan du oftast undvika graviditet förgiftning genom att öka energin i getternas foder. Om ett djur är tunnt och har grov päls, kontrollera då om där är behov för avmaskning. Erbjuder du tillräckligt och lämpliga mineraler för dina getter? Vaccinera du dina djur kontinuerligt? Försöker du hålla nya djur isolerat från de andra djuren för att förhindra att introducera nya problem till din besättning? Har dina djur skydd från vädret? Om du kan svara ”ja” på dessa grundläggande frågor, är du på god väg till en frisk besättning. Det är viktigt att komma ihåg att en hälsosam get kommer att växa snabbare och producera bättre än en sjuk get.

Jag är ingen veterinär, i det följande har jag bara lista några av de viktigaste och vanligaste sjukdomar som drabbar Boer get ägare. De är också dem lättast att känna igen. Men du bör alltid konsultera din veterinär om du har ett sjukt djur.

Förebyggande åtgärder för Boer getens Hälsa

Förebyggande åtgärder är det bästa sättet att undvika att få problem med din besättning. En grundlig fysisk undersökning, att veta vad man ska leta efter, och vilka djur att undvika, är det stora första steg för att etablera en sund flock och att hålla den sån.

Kort sagt undvika att köpa djur som:

  • Är haltande
  • Har svullnader på kroppen (särskilt runt huvud och hals)
  • Har diarré, bleka slemhinnor, rinnande ögon och näsa, eller hosta