Boergetter.se

Close Icon
   
Contact Info     Kontakta oss via mail
?>

Börja med en handfull dräktiga getter. Eftersom det finns mycket som endast kan läras genom erfarenhet, att starta i mindre skala gör att du hinner med att lära dig utan att göra kostsamma misstag. Du bör inte köpa 200 getter utan att veta vad du gör, det är det sämsta sättet att gå tillväga!

Innan du köper dina getter bör du göra en fysisk undersökning. Tänk på att du kan undvika en massa problem genom att köpa friska djur,  även om djuren verkar friska när du köper dem kan de fortfarande bli sjuka av stressen av uppköpet, transporten, exponeringen för nya miljöer, samt foderrutiner. Det är därför det är så viktigt att hålla dem helt separata från eventuellt befintliga djur på gården i minst 2 veckor (ingen näsa-mot-nos kontakt, så inga delade stängsel).

Om du har nära till grannar, bör du göra dem uppmärksamma på att du kommer att föda upp getter. Ibland stör getterna, speciellt vid avvänjning, se till att dina grannar vet om detta.

Den fysisk undersökning                                                                                                     

Här är de viktigaste saker du kan göra när du undersöker getterna du är intresserad av att köpa:

 • Ta deras kroppstemperatur och se till att de inte har feber. Normal kroppstemperatur i en get är 38,61 grader (upp till 39,72 grader om det är en varm dag eller de har sprungit omkring eller är stressad).
 • Titta efter dessa tecken på dålig hälsa:
  • Flytningar från ögon och näsa
  • Hosta och nysningar
  • Dålig kondition (alltför tunn eller för fet)
  • Brist på energi
  • Hög andningsfrekvensen (flämtande)
  • Andnings brus (högljudd andning)
  • Haltande. Djur som ser ut som de är ”på knä i bön” är alltför ömma för att stå under långa tidsperioder. De kommer att ha nedsmutsade knän och eventuellt hudsår över sina knän, undvika att köpa dessa djur.

När du närmar dig friska getter, ska de antingen visa intresse av dig (om de har hanterats mycket och är väldigt tam), eller de bör springa iväg på ett lätt och lekfullt sätt. En frisk get kommer inte att förbli liggande när du närmar dig, och den är ovilliga till att komma upp eller ha svårt för det. Den bör resa sig lätt och synas frisk (inte halta). De två vanligaste orsakerna till haltande getter är Fot röta och Smittsamt klöveksem. Båda av dessa problem kan betyda fotvård två gånger dagligen i veckor, frekvent fot trim, infektion av andra flockdjur, och allmänt dåliga djur.

Titta på den bakre änden av djuret, runt svans och bakben. Den bör vara ren och torr, inte smutsig med avföring. Diarré kan vara ett tecken på parasiter, dålig hälsa eller dålig vård/matning. Tro inte på en säljare som säger att geten bara har en ”touch av diarré” från att ha ätit något ”för fet mat” eller någon annan berättelse. En get med diarré är en sjuk get, eller var sjuk nyligen, och kan ha något smittsam.

Att en get inte har diarré betyder inte att den inte har en hög mask börda! Men åtminstone är det något du kan leta efter och känna igen som ett potentiellt problem. Om du kan komma till getterna, titta i och runt munnen och ögonen. Slemhinnor (tandköttet och inre delarna av ögonlocken) bör vara hälsosam mörk rosa och fuktig.

Bleka slemhinnor betyder att djuret är anemiska, och förmodligen har en hel del Haemonchus maskar (rundmask)
.

 

Getter kan få en sjukdom som kallas ”ORF” (Smittsamt muneksem) som orsakar smärtsamma skorpor och sårskorpor dessa bildas runt munnen och näsan, eller på spenarna hos getter. Människor som hanterar drabbade getter kan få sjukdomen också.

Tänderna ska vara i god form, inte trasiga eller saknas. Getter har inte övre framtänderna i fronten. Saknade eller knubbiga små tänder kan tyda på ett gammalt djur.

En annan sak att leta mycket noga efter är runda hårda knölar under huden på djuret, speciellt under/bakom käken och på halsen, och bakom armbågarna och hasen. Dessa knölar kan vara ett tecken på Kaseös Lymfadenit (CLA), en bakteriell infektion som infekterar lymfkörtlarna och får dem att expandera och fyllas med hård torr pus. Om lymfkörtel spricker genom huden, läcker pus ut och bakterier sprids överallt och kan smitta andra getter. Påverkade djur är mindre värd vid slakt, eller slaktkroppen kan kasseras helt om infektionen är tillräckligt omfattande. Ibland kan en get ha en mycket liten klump med en ärrad hårlös hudyta, detta innebär att lymfkörteln redan har spruckit och läkt någon gång i det förflutna. Undvik att köpa något djur som kan vara et misstänkt smittade djur. Människor kan bli infekterade av CLA också, vilket är ytterligare ett skäl att undvika infekterade djur.

Att driva et lönsamt Boer get uppfödning

1.  Fokusera på kvalitet framför kvantitet. Spara upp lite pengar och hitta den bästa bock du kan. Säljaren av bocken bör byta en dålig prestanda bock. Det är oerhört viktigt att vara uppmärksamma på genetik.

2. Se till att dina getter har mat av hög kvalitet genom bete och växter. Bete av grovfoder ger i allmänhet det billigaste sättet att föra näringsämnen till djur så det är bra att utveckla et året runt foder-program som möjliggör så mycket bete som möjligt varje månad.

3. Kontrollera att du har ett bra staket för att förhindra getter från att fly och för rovdjurskontroll. Getter älskar att hoppa över staketet – och de är bra på det! Dit stängsel bör innefatta elektrisk tråd. Du bör också överväga att sätta upp ett fårstängsel det är dyrare än el-stängsel men hjälper till att hålla getterna inne och eventuella lös springenda hundar ute.

4. Köp en get som har fått killingar då vet du om hon var en bra mamma och att hennes killingar utvecklades väl.

Tänka på

Getter lever i familjegrupper, en flock som består av familjemedlemmar är mycket mer harmoniska än en flock som är sammansatt av individer från olika besättningar. För att undvika inavel är det bra att ha flera bockar och ibland får man byta ut dem gamle för att få in nya blodlinjer. Väljer man att sälja ut av sina getter är det bra om man säljer minst två individer tillsammans och gärna syskon eller en get med killingar. Var uppmärksam på att om man sätter in en ny get i sin besättning då vill den med all sannolikhet bli mobbat av dem andra.